16 – 20 mars 2019, Stockholm, Galleri Movitz

De sista bilderna från Izzy Youngs Folklore Centrum ställs ut i Stockholm

När Izzy Young gick bort i februari i år, innebar det också slutet på en musikhistorisk epok. I över 60 år hade Izzy Young drivit det legendariska Folklore Centrum som Bob Dylan kallade ”the citadel of Americana folk music”.

Nu ställer fotografen Markus Adler ut bilder från den sista tiden på Folklore Centrum. I fokus står Izzy Young, olika spelningar och möten mellan musiker från hela världen.

Unik inblick

Markus Adlers fotografier, som bland annat varit publicerade i The Guardian, Chicago Tribune och SVT, ger en unik inblick i det musikcentrum som fått en egen plats i musikhistorien. Bilderna återskapar musiken, atmosfären och den glädje som rymdes i den trånga lokalen på Södermalm.

Jag hade bott mittemot Folklore Centrum i tio år utan att riktigt våga gå in, berättar Markus Adler. Ett fotoprojekt om kvarteren runt Mariatorget gjorde att jag tog mod till mig, och klev in i lokalen. Izzy tittade upp och sade: What took you so long?

Det blev början både på en vänskap och på en intensiv fotoperiod. Den snart 90-årige Izzy arrangerade fortfarande ett par konserter i månaden, och Markus Adler blev under det sista året hans husfotograf.

Izzy Young by Markus Adler

Det var en helt ny värld som öppnade sig när jag klev in i den där lokalen till slut. Den kärlek Izzy Young kände till musiken och sina medmänniskor var magisk, och han skapade en helt egen stämning av värme och öppenhet.

Utställning på Södermalm och Höga Kusten

Bilderna visas på Galleri Movitz på Södermalm i Stockholm den 16-20 mars under samlingsnamnet ”The best thing that ever happened”. Under sommaren flyttar utställningen till Mannaminne på Höga Kusten. Ett utdrag av utställningen har även visats på Kulturhuset i Stockholm under februari 2019.

Markus Adler, född 1964 i Tyskland. Boende på Södermalm i Stockholm sedan 1994. Verksam som kulturfotograf.

Öppetider Galleri Movitz

  • lördag 16 mars 13-17 – Vernissage
  • söndag 17 mars 11-19
  • måndag 18 mars 11-19
  • tisdag 19 mars 11-19
  • onsdag 20 mars 11-19